вівторок, 14 липня 2015 р.

Місія New Horizons

"New Horizons". (c) NASA
Плутон давно приваблює дослідників, особливо після того, як в 1989 Voyager-2 відвідав Нептун і Плутон залишився останньою планетою, де не бували земні роботи. Звичайно, первинним тут було не "колекціонування", а науковий (і трішки -- технічний) інтерес. Детальніше про останній -- див. "Плутон, до "New Horizons"", розділ "Фото".

Однак, дорога до нього була тернистою --- місії багато раз відміняли, навіть переможця, "наш" New Horizons, довелося відстоювати не раз. Детальніше на цій сторінці історії не зупинятимуся, за подробицями див. там же, посилання у виносці "(**)", а також вступ та історію на Вікі.

Тут зосередимося на тому, що це за Автоматична міжпланетна станція (АМС), що вона може і на які результати можна очікувати.

Спочатку --- про віддалі.  Станцію запущено в 2006 році, при запуску вона стала найшвидшим запущеним землянами об'єктом, по дорозі отримала "копняка" від Юпітера, тому змогла досягнути Плутона всього лиш за дев'ять з половиною років. А Плутон знаходиться всього лиш на внутрішній межі поясу Койпера

Тепер детальніше: