понеділок, 6 жовтня 2014 р.

Перші фото від "індійця" MOM

Марс. MOM. Віддаль -- 74 500 км. 24 серпня 2014 р.
В кращому варіанті -- нижче. (c) ISRO
Успішно вийшовши на орбіту 24 серпня 2014 року, Mars Orbiter Mission потроху приступає до роботи. Станом на 3 жовтня ввімкнено всі 5 приладів: Mars Colour Camera,  Methane Sensor For Mars, Lyman Alpha Photometer, Thermal Infrared Spectrometer, Martian Exospheric Neutral Composition Analyzer.

Заплановано один повний цикл вимірів до прильоту комети Siding Spring 19 жовтня 2014, дослідження самої комети і один зразу після.

На дані від всіляких хитрих приладів, особливо -- стосовно метану, (MSM), ми всі дуже чекаємо. Але перше, що кидається в очі -- зображення.

MOM -- перша марсіанська Індії

Mars Orbiter Mission, Мангальян, на фоні Марса.
Малюнок. (c) Wiki
В рамках розвитку своєї космічної програми, а також, щоб втерти носа китайцям, із їхніми місячними станціями, Індія запустила станцію до Марса. Найближчі дні (~25 вересня 2014) у них заплановано вихід на орбіту. (Руки не доходили дописати). 24 вересня 2014 р. станція успішно вийшла на орбіту Марса.

Як би там не було, хоча технічно таке доступно багатьом країнами, поки досягнули співмірних результатів, крім Індії, змогли: СРСР (Росія за 23 роки не змогла нічого подібного зробити), США, Європа у образі ЄС. (Японія спробувала, але поки їм не вдалося.)  Крім того, в певному (дещо вразливому до критики), сенсі, можна сказати: Індія -- перша країна, якій вдалося успішно відправити станцію до, та вийти на орбіту Марса, з першої спроби. Детальніше ця тема розвивається тут.

Подивимося, що ж це за станція. Варто наголосити: зрозуміло, що вона зовсім простенька -- це перший такий запуск для індійського космічного агентства (ISRO). Тому, зокрема, і наукові інструменти -- швидше вторинні, головним є інженерна сторона питання.