понеділок, 6 жовтня 2014 р.

Перші фото від "індійця" MOM

Марс. MOM. Віддаль -- 74 500 км. 24 серпня 2014 р.
В кращому варіанті -- нижче. (c) ISRO
Успішно вийшовши на орбіту 24 серпня 2014 року, Mars Orbiter Mission потроху приступає до роботи. Станом на 3 жовтня ввімкнено всі 5 приладів: Mars Colour Camera,  Methane Sensor For Mars, Lyman Alpha Photometer, Thermal Infrared Spectrometer, Martian Exospheric Neutral Composition Analyzer.

Заплановано один повний цикл вимірів до прильоту комети Siding Spring 19 жовтня 2014, дослідження самої комети і один зразу після.

На дані від всіляких хитрих приладів, особливо -- стосовно метану, (MSM), ми всі дуже чекаємо. Але перше, що кидається в очі -- зображення.


На що здатна камера MOM ми могли побачити зразу після запуску -- він сфотографував добре нам відому Землю:
Земля, фото MOM. 19 листопада 2013 р. Віддаль 70 000 км. Індійці казали, роздільна здатність 3.5 км на піксель, але за оцінками  Emily Lakdawalla, швидше кілометрів 5.
(c) ISRO
Перше фото Марса було зроблено зразу ж 24 серпня 2014:
Перше фото Марса з MOM. Віддаль 7300 км, роздільна здатність 376 метрів на піксель. 24 серпня 2014.
"The photo shows a portion of Syrtis Major that is located in the boundary between the Martian highlands in the north and the southern highlands."
(c) ISRO
Фото не дуже вражає, але, повторюся, не судіть строго -- це перша Індійська! Друге фото цікавіше:
Лімб Марса. 24 серпня 2014, дві години після виходу на орбіту. Віддаль 8449 км. Співставлення з об'єктами на карті планети див. тут або тут. Видно пилюку, підняту пиловою бурею.
(с) ISRO
Але особливо ефектним є глобальне фото, отримане з великої віддалі. Жодна інша станція, яка зараз біля Марса на таке нездатна (вони просто заблизько до поверхні, а "вебка", VMC, на Mars Express хоч і дає глобальні зображення, значно примітивніша, ніж камера MOM):

Марс. MOM. Віддаль -- 74 500 км. 24 серпня 2014 р.
(c) ISRO
Перші дані від приладів приходили через американську станцію DSN (Deep Space Network ) в Канберрі, а далі вже передаються в індійський центр керування.

Що ж, можна привітати Індію з успішним прибуттям та початком роботи!

Посилання

Немає коментарів:

Дописати коментар