пʼятницю, 13 листопада 2015 р.

Мікро-реалізація стандартної бібліотеки C++ -- uClibc++

Саморобна амфібія. (c) wiki
Якщо libcxxrt підміняє собою libsupc++, то uClibc++ намагається бути всім решта із libstdc++, що не входить в libsupc++. Тобто, для свого функціонування вона потребує libsupc++ (або libcxxrt) -- бібліотеку низькорівневої підтримки.

Подивимося, що це за звір. Скачати її можна на офіційному сайті. В архіві є файл INSTALL, в якому описана процедура інсталяції. На жаль, вона доволі нетривіальна і сильно зав'язана на Linux (хоча, перенесення під Windows видається можливим). Перший етап -- "make menuconfig", генерує конфігурацію бібліотеки -- можливості, які слід включити. Результатом його буде файл system_configuration.h, із купою макросів виду "#define __UCLIBCXX_STL_BUFFER_SIZE__ 32". Після чого слід виконати хитрі магічні процедури, в результаті яких буде отримано незалежний lib-файл.

Для економії часу, я схитрував --- критично важливий system_configuration.h згенерував на доступній мені Linux-машині, а решту операцій уник, додавши файли бібліотеки до проекту. Для ясності, це може виглядати так -- в директорії проекту створюється директорія uclibcxx, до неї копіюється вміст директорій src та include із архіву текстів бібліотеки, крім Makefile-ів та піддиректорії src/abi -- вона буде зайвою. В include кладемо і system_configuration.h. В середовищі створюємо відповідні групи, додаємо до них файли із цих директорій. (Готовий демонстраційний проект CoIDE, як завжди, можна скачати тут).

Додаємо libsupc++ до списку бібліотек (як це робити, не раз згадувалося в попередніх постах) -- uClibc++ покладається на неї. (libstdc++, навпаки, повністю самодостатня, фактично є "два-в-одному"). Також, вважаємо, що С-ний runtime, про який говорили раніше, присутній. "Свій" С++-ний runtime не додаємо --- цим займається libsupc++.

Пробуємо компілювати. Халяви немає -- купа помилок.