вівторок, 7 жовтня 2014 р.

Перші дані, отримані MAVEN

(с) NASA/LASP/LM
MAVEN, прибувши, успішно розпочав свою діяльність. Зрозуміло, що, за самою природою місії -- вивчаються верхні шари атмосфери, ефектних швидких результатів не буде, але приємно, що робота в розпалі.

Загальмувавши 22 вересня, він опинився на доволі високій орбіті, 380 на 44600 км (період 35 годин). Зараз потроху знижує її: 24 вересня перицентр було знижено до 204 км, 26 вересня ще один маневр знизив період до 5.5 годин, висота апоцентру стала 8000 км, 2 жовтня його ще знизили, до 6400 км. 5-го  жовтня відбулося калібрування двигунів, 6/7 планувалася перевірка інструментів, 9-го заплановано останній маневр, потім, 10-11 відбудеться розгортання інструментів, після якого, в темпі, протягом 5 днів, проведуть попередні дослідження атмосфери Марса, щоб встигнути до зустрічі із кометою Siding Spring. Розібравшись із кометою, планується відтестувати Electra -- засіб зв'язку із поверхневими станціями, остаточно понизити перицентр та оголосити (заплановано на 8 листопада) про повну готовність до наукової роботи.


Перші опубліковані дані походять від IUVS, ультрафіолетового спектрометра (детальніше див. тут і посилання там). Він не має особливо високої просторової роздільної здатності -- деталі складу атмосфери, які досліджуються, не є особливо дрібними. Зате в нього солідна спектральна роздільна здатність (256 точок в діапазоні 110-340 нм), а під час високих ділянок орбіти він може захопити цілий диск, даючи загальну картину стану атмосфери. 

Навіть невелика частка цих даних з одного спостереження, виглядатиме якось так (див. підпис до малюнка): 
Перші дані із IUVS на MAVEN. Марс в трьох спектральних лініях + праве зображення, де вони всі накладені. (Кольори синтетичні!)
Ліве зображення, синє -- сонячне світло, розсіяне воднем. Видно, що водневе гало значно більше, ніж сама атмосфера, що природно -- він легкий.
Друге зліва, зелене -- кисень, в основному атомарний (мова, звичайно, про мізерні його кількості). Кисень так далеко, як водень, не відлітає. І водень і кисень там з'являються внаслідок розпаду води під дією сонячного проміння.
Червоне, друге справа, зображення -- ультрафіолет, що відбився від поверхні планети. Внизу видно світло, відбите чи то від полярної шапки, чи то від хмар над нею.
22 вересня 2014 р, 8 годин після виходу на орбіту, віддаль 36500 км.
(c) NASA / LASP / University of Colorado



Посилання

  • "MAVEN returns first images of Mars' atmosphere"
  • Оновлення від spaceflight101.
  • "MAVEN Spacecraft Returns First Mars Observations" -- офіційний сайт.
  • "Preparing for A-MAVEN Science!" -- розповідь про плани MAVEN по дослідженню комети Siding Spring. Справа в тому, що тут науковцям фантастично повезло -- станція майже ідеально пристосована для дослідження ефектів, які виникають внаслідок взаємодії кометної коми та атмосфери Марса. Крім того, його інструменти цілком годяться для дослідження самої коми -- енергійних іонів та електронів, що виникають в ній під дією сонячного вітру, її хімічного складу, співвідношення ізотопів водню H/D, тощо. Так як вихід на орбіту пройшов гладко, плани дослідження комети залишилися в силі. Перші дані буде отримано від того ж IUVS, 17 жовтня 2014. Чекаємо. Ще одна стаття на ту ж тему: "Comet Siding Spring: Exciting times", зокрема там наголошується, що ця комета унікальна. Вона вперше біля Сонця -- прилетіла з хмари Оорта, нічого подібного ми поки зблизька не спостерігали, тому нагода справді екстремально вдала.

Немає коментарів:

Дописати коментар