пʼятницю, 24 червня 2011 р.

Наближаючись до Вести

"Down" повільно (140 м/с станом на 17 червня) наближається до Вести. Цей маленький але гордий світ :-) потроху показує все нові свої подробиці. Пост присвячений власне процесу наближення і буде поповнюватися аж до виходу на орбіту.


Важливе зауваження! Фото нижче перед публікацією оброблялися людьми з команди Dawn, зазвичай  для наочності збільшувався їх видимий розмір. Один із наслідків цього -- кількість пікселів на картинках нижче відрізняється від отриманої апаратом. У підписах же вказується реальна роздільна здатність, по якій можна судити про розмір найменших видимих об'єктів. В наслідок цього, якщо вказану роздільну здатність перемножити на ширину зображення в пікселях, діаметр буде сильно відрізнятися від реального.

Веста очима "Down", з 3 травня по 20 червня 2011.

Авторство та подяка: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/PSI

Чергове фото, від 24 червня, реліз 1 липня. Фото дещо оброблене для зменшення візуальних артефактів зображення з офіційного релізу.

Фото 24 червня 2011, з віддалі 152000км, роздільна здатність -- 14.3 км на піксель.  Швидкість наближення на той час - 110 м/с.

Авторство та подяка: NASA / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / IDA / SteveG

Все таки несподівано іррегулярна форма для тіла, що мало б бути гравітаційно врівноваженим...

Фото 1 липня 2011, реліз 7 липня 2011. Починає вимальовуватися!
Фото 1 липня 2011, віддаль 100000км, роздільна здатність -- 9.3 км на піксель. 

Авторство та подяка: NASA / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / IDA 

Фото 9 липня 2011, реліз 14 липня 2011. Різницю бачите? ;-) Щоб отримати конкретніше уявлення, порівняйте велику гору (?) на цьому фото та фото вище. Ще один приклад - кратер ліворуч внизу відносно неї видно чітко, замість лише натяку на "щось" раніше.
Фото 9 липня 2011, віддаль 41000км, роздільна здатність -- 3.8 км на піксель. 

Авторство та подяка: NASA / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / IDA 

Також 9-м липня датується перше опубліковане "кольорове" фото. В лапках, тому що кольори синтетичні. Отримано воно так: робиться кілька "сірих" фото з допомогою різних інфрачервоних фільтрів, потім кожній частоті інфрачервоного ставиться у відповідність колір видимого світла. Такий трюк потрібен бо більшість тіл Сонячної системи для нашого ока видаватимуться сірими. Але ціль трюків не тільки не тільки в тому щоб любування розфарбованим астероїдом. Різні синтетичні кольори відповідають різним мінералам на поверхні. Або тим же мінералам, але у різній формі, або з різною ступінню модифікацій під дією космічного випромінювання та інших факторів відкритого космосу. Тобто вони - ще одне джерело інформації про геологічну будову та історію тіла.
Фото 9 липня 2011, віддаль 41000км, роздільна здатність -- 3.8 км на піксель. 
Кольори синтетичні, отримані скрізь інфрачервоні фільтри.

Авторство та подяка: NASA / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / IDA 

Станом на 13 липня 2011 апарату залишилося ще зовсім трішки -- 23 тисячі кілометрів. Його швидкість, правда, теж була зовсім скромною: 37 м/с, як у автомобіля.

15 липня 2011 відносно маленька маса Вести (всього лиш 267 000 000 000 000 000 000 кілограм) нарешті захопила Dawn -- він вийшов на орбіту! Двигуни продовжують працювати, потроху зменшуючи її радіус. Станом на 19 липня 2011 віддаль 9000км, швидкість наближення - 19 м/с.

15 липня 2011, перше фото з орбіти. Віддаль 15 000 км, роздільна здатність -- 1.4 км на піксель. Клікніть на фото щоб побачити у максимальній роздільній здатності.

За даними Емілі кількість пікселів на цьому зображенні (у повній роздільній здатності) приблизно вдвічі більша ніж було отримано з камери. Очевидно фото збільшено для того щоб виглядати ефектніше, але нових деталей це не додало.

Авторство та подяка: NASA / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / IDA 

Гора в центрі зображення вище -- центральний пік гігантського, діаметром майже як цілий астероїд, кратера. При тому кратера давнього, судячи по тому як його дно вкрите дрібнішими кратерами. Вся попередня геологічна історія Вести стерта ударом, що його породив. Модель подібного катастрофічно зіткнення була розроблена Martin Jutzi і Eric Asphaug. Виглядало зіткнення та формування кратера із його центральним піком якось так::

Модель удару тіла розміром 50 км об астероїд із розміром Вести. Опубліковано
2011 в журналі Geophysical Research Letters, автори Martin Jutzi та Eric Asphaug.

Авторство та подяка: Martin Jutzi and Emily Lakdawalla

Як ілюстрація іррегулярності Вести (очевидно внаслідок зіткнення), дякуючи Емілі з The Planetary Society, див. колаж її та кількох інших тіл подібного розміру:

Зліва направо: Веста, Енцелад - супутник Сатурна, Міранда - супутник Урану, Мімас - супутник Сатурна, теж із гігантським, хоч і значно меншим, кратером.

Авторство та подяка: NASA / JPL / SSI / UCLA / MPS / DLR / IDA processing by Gordan Ugarkovic (Enceladus, Mimas) and Ted Stryk (Miranda)  

Правда, всі вони, на відміну від Вести, льодяні, а значить пластичніші.
Пара чудових фото від 15 та 18 липня 2011:

15 липня 2011
18 липня 2011,  віддаль 10500 км, клікабельно.

Авторство та подяка: NASA / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / IDA 

Ще одне порівняння Вести з іншими відвіданими емісарами Землі астероїдами можна побачити тут

Авторство та подяка: NASA/JPL-Caltech/JAXA/ESA

З наближенням потроху закінчуємо:

Фото 23 липня 2011, віддаль -- 5200 км.

Авторство та подяка:  NASA / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / IDA

Вперше бачимо частину Вести, яка не "заповнена" гіганським кратером. Кидається в очі  колекція дрібних кратерів -- поверхня виглядає геологічно більш давньою (давно не було подій, що знищують кратери) та цілий "Сніговик" ліворуч внизу :-) В коментах на Planetary.org пропонують назвати їх Мандельброт A, Мандельброт B, Мандельброт C. Мені подобається :-)

Станом на 26 липня 2011 апарат знаходиться на висоті 5200 км (іонні двигуни зупинено 22 липня), проводилося активне "картографування", спуск продовжено 28 липня. Фото вище - з цього періоду. В понеділок, 1 серня, очікуємо на результати.

Примітка: А ще Веста відмітилася в літературі. Айзек Азимов, "В плену у Весты". Читаємо, порівнюємо :-)

Немає коментарів:

Дописати коментар