суботу, 18 червня 2011 р.

Перші результати Dawn з Вести. Остання фото -- 25 км на піксель!

Стаття про сам Dawn теж готова, але так як щойно з'явилися ще новини, вона трішки зачекає. А ми перейдемо до перших його результатів :-)


Ще донедавна Dawn міг похвалитися лише фотографіями Марса:
NASA, public domain, 17 лютого 2007, фото зроблено під час гравітаційного маневру в полі Марса.
Зрозуміло, що фото це робилося не в дослідницьких цілях а для калібрування. Марс вивчений дуже добре, тому ми знаємо як саме він виглядає. Порівнюючи ці знання з тим, що показує камера, можна оцінити її стан та розробити процедуру калібрування.

Але нарешті 3 травня 2011, знаходячись на віддалі 1.2 мільярдів кілометрів, камера апарата зафіксувала свою майбутню ціль -- Весту!
Авторство та подяка: NASA / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / IDA
Астероїд займає на цьому фото лише 5 пікселів, однак завдяки своїй яскравості насичує матрицю камери та здається значно більшим. Це, в принципі, можна виправити :-)
Авторство та подяка: NASA / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / IDA
Як тоді Веста виглядала для апарата видно на вставці праворуч.

Потім наступила перерва -- апарат наближається до своєї цілі повільно, лічені сотні кілометрів у секунду, а в його науково команди раптом прокинулася жадібність. Навіть завжди стримана Емілі з Planetary Society не витримала, що для неї нетипово. Якийсь час нічого нового не було.

Нарешті, 13 червня, було показано відео, зроблене з кадрів, знятих 1 червня 2011, на яких вже було видно поверхню. Нехай вони ще поступалися в роздільній здатності зображенням з "Хаббла", але зняті вони були з апарата, що стрімко наближався, постінйно покращуючи свій результат :-)

Веста, 1 червня 2011, з віддалі 483 тисяч кілометрів. Відео містить 20 кадрів, які повторюються 5 раз. Охоплено період в півгодини, протягом якого Веста повернулася на 30 градусів.


Авторство та подяка: NASA / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / IDA
Цікаві коментарі та фото можна також побачити тут.

І нарешті, сьогодні, з'явилися фото, із якістю кращою, ніж доступна "Хабблу"!

Веста, 14 червня 2011, віддаль 265 тисяч кілометрів.
Роздільна здатність -- 25 кілометрів на піксель.
З Землі так не може навіть "Хаббла"!
Добре видно що Веста значно більш "рельєфна" ніж інші відомі нам тіла подібного розміру, такі як Мімас. Причина, очевидно, в тому що вона -- кам'яне тіло, на відміну від льодяного Мімасу та інших подібного розміру супутників.
Авторство та подяка: NASA / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / IDA
Все, вступ до прильоту Dawn можна вважати закінченим! Починаємо заглиблюватися в невідому, ніким не бачену раніше територію! 

З нетерпінням чекаю на нові фото та інші результати.

Немає коментарів:

Дописати коментар