середу, 15 жовтня 2014 р.

Додаток до огляду Curiosity -- 8

(c) NASA/JPL-Caltech
Так як попередній огляд знову вийшов непомірно довгим, речі, які не стосуються Curiosity безпосередньо, виношу в окремий пост.
  • Найважливіше марсіанське, як не дивно, із Марсом не пов'язане. 19 жовтня 2014 поруч із ним буде пролітати комета Siding Spring (C/2013 A1) з хмари Оорта. Після проходження перигелію період буде порядку мільйона років. Мінімальна розрахункова віддаль -- 131 000 км. Один час вірили, що вона може по Марсу навіть попасти, але обійшлося. Кілька наступних пунктів -- про цю ж комету.
  • Список оперативних джерел про зустріч Марса із  кометою та спостереження під час, можна знайти тут: "Video Introduction to Comet Siding Spring’s Near Miss at Mars" (відео там теж гляньте!). Зокрема, це:
    1. Само собою, блог The Planetary Society.
    2. Сайт координованого дослідження комет: "Coordinated Investigations of Comets (CIOC) ". Там, зокрема, є таймер, який відраховує час до зустрічі.
    3. Сторінка цієї комети на сайті НАСА, із купою всілякого графічного та відео-матеріалу: "http://mars.nasa.gov/comets/sidingspring/".
    4. Нарешті, найбільш оперативним, як завжди, буде твіттер:  @elakdawalla, @RandomSpaceFact  і @SungrazerComets.
  •  Супутники на орбіті Червоної планети активно готуються до її прильоту: "Mars orbiters plan for their October encounter with comet Siding Spring" -- і від потоку частинок із коми та хвоста сховатися (Comet Siding Spring: Risk Assessment), і, наскільки вдасться, якісь виміри провести --- зазвичай до комет довго і дорого летіти треба (Розетту згадуючи), а тут вона сама прилетіла. Тим більше -- унікальна, "Оортівська". Як готуються і що можуть очікувати побачити марсоходи з поверхні описано тут: "Comet Flyby Missions for Mars Rovers". Із цікавинок --- Spirit зміг побачити туманність Андромеди, M31, а Curiosity бачить її впевнено.
(c) Alex Parker
     
  • Ще одна стаття: "So Close and Yet So Far: Why isn't Siding Spring going to sandblast Mars?", описує, що очікується від зустрічі з кометою: 
    1. Пилюка коми майже не зачепить Марс (від нуля до мільйона зіткнень на всю планету). При тому, навіть якщо зіткнень буде по максимуму -- мільйон, вони розподіляться по всій поверхні півкулі, тому поверхні буде видно заледве пару метеоритів на годину.
    2. Основні "снаряди", що таки дотягнуться, будуть досить великими, міліметрових розмірів. 
    3. Найбільше їх буде через ~100 хвилини після прольоту комети (проходження нею точки мінімальної віддалі), плюс-мінус 20 хвилин, 
    4. Будь-які частки, що потраплять на Марс, викинуті кометою більше року тому. Чому саме так? Зумовлено фізичними процесами в околицях комети -- боротьбою потоків газу, гравітаційних сил, тиску сонячного проміння, та геометрією орбіти. Правда, кометарного газу Марсу дістанеться більше, може марсіанські станції і зауважать якийсь вплив його на атмосферу. Детальніше -- читайте статтю за посиланням! Як би там не було, так виглядає, що штучні супутника Марса в безпеці. 
    5. Відео вище ніяк не хотіло додаватися з YouTube, тому завантажив тут. Воно показує рух комети, Марса та кометного хвоста в період зустрічі. Детальніше див. за оригінальним посилання.
  • "Comet Siding Spring: Exciting times" --  про останні приготування до прильоту комети. Ще раз наголошено, що комета з хмари Оорта так близько і на халяву -- це безпрецедентне везіння! Адже вона, до тієї "аварії", якогось зіткнення, що закинула її так близько до Сонця, ймовірно, залишалася майже незайманою від самого народження Сонячної системи! Нагоди дослідити таку комету поки не було. Зокрема, всі досліджені комети дуже темні. Але вони багато-багато раз наближалися до Сонця. Як виглядає "новенька", не просмажена Сонцем комета, яке її альбедо? (Хоча, детально роздивитися її не вдасться --- навіть якщо HiRISE на MRO зможе сфотографувати ядро, воно займатиме, від сили 7-8 пікселів.) Розповідається також, що недавнє поповнення --- MAVEN, буде дуже цінним у дослідженні комети.
  • "Очередное неоткрытие жизни на Марсе?" від Зеленого Кота. В черговому марсіанському метеориті знайшли щось, дуже-дуже (більше, ніж будь-що знайдене раніше), схоже на скам'янілі бактерії! Автори оригінальної статті обережно формулюють свої висновки, припускаючи, що причини виникнення побачених утворів -- таки чисто геологічні, однак нічого настільки схожого на позаземне життя ми поки не бачили. Обов'язково почитайте!
  • "SHARAD: Delving Deep at Mars" --- шикарний огляд роботи георадара  SHARAD на борту Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), пристрою який дозволяє заглянути під  поверхню Марсу. Поміж важливих результатів: побудовано 3D модель північної полярної шапки (точніше -- North Polar Layered Deposits, NPLD), показано: їй не більше 5 млн років, що добре узгоджується з кліматичними моделями, під нею виявлено поховані каньйони, а може й кратери. В помірних широтах є загадкові структури, названі lobate debris aprons (LDA). Показано, що вони являють собою лід, присипаний каменем -- слід епохи, коли вісь обертання планети була дуже сильно нахиленою.  Виявлено, що запаси CO2 в Південній полярній шапці (south polar layered deposits  -- SPLD) більші, ніж його вміст в атмосфері, а місця виходу цих запасів на поверхню співпадають із місцями, де камери HiRISE і CTX бачать сліди сублімації. Також розповідається про загадки, із якими зіткнувся радар, труднощі роботи, плани на майбутнє, тощо. Дуже рекомендую -- про радари (як SHARAD, так і MARSIS на борту Mars Express) публікацій зовсім мало.
    Радарограми SHARAD (с) NASA / JPL / ASI
  • Канада проводить цікаві тренування --- "Canadian Mars Analogue Mission". Відпрацьовують із практикантами роботу з марсоходами в натуралістичних умовах. Затримки сигналу, планування та програмування дій, пустельні краєвиди. Хіба що від дощу накривати "марсохід" доводиться. Детальний опис ось: "Canadian Mars Analogue Mission: Field Report, Week 1", "Canadian Mars Analogue Mission: Field Report, Week 2". Цікавий курйоз -- на одному із тренувальних каменів люди миттєво знайшли скам'янілості. А "марсохід" простояв там два дні, однак його команда їх не зауважила... На тему потрібності людини для міжпланетних досліджень. Цитуючи: "How many interesting things (albeit not necessarily fossils) could we be missing on Mars simply because they are outside of what the rovers can see or measure?"
    MESR -- Mars Exploration Science Rover. (c) Canadian Space Agency
  • Opportunity нарешті побив рекорд дальності --- він пройшов по поверхні іншої планети більше, ніж будь-який інший інопланетний всюдихід Землян, врешті решт обігнавши "Луноход-2". Їздить він від початку 2004, і вже пройшов більше 40 км.
  • Марс, від глобального вигляду до піщинок під мікроскопом -- все протягом одного дня, 27 липня 2014 року: One Day on Mars. Фото з різних камер Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) і  Mars Science Laboratory (Curiosity), послідовно: MARCI --- ціла планета, HiRISE -- кратер Гейла, зум -- видно марсохід, естафета передається йому --- NavCam, ChemCam, і, нарешті, мікроскоп MAHLI. Обов'язково гляньте. Хоча б фото!
  • "Women Working on Mars: Curiosity Women's Day" -- 26 липня 2014 зміни наземного екіпажу Curiosity було підібрано так, щоб більше ніж сто ролей виконували в основному жінки. Вдалося досягнути виконання 76 ролей з 102. Подивитися, що ж це за ролі, можна тут. Детально розказано, як відбувається планування операцій та керування марсоходом. Для тих, кому цікава організація процесу, читати обов'язково. Деяка статистика звідти: "екіпаж", зміна, на початку "поверхневої" роботи складав ~300 чоловік, зараз ~130. Всього команда (на момент написання) складалася з 677 людей, з яких 181 -- жінки (27%). Команда попередніх марсоходів (MER Spirit та MER Opportunity), станом на серпень 2006, включала 24% жінок (46 з 188).
  • "Пылевые дьяволы на Марсе" -- огляд пилових дияволів Марсу. Це такі собі вихрі, візуально схожі на маленькі смерчі, що виникають над нагрітою поверхнею. Завдяки їм  згадані вище MER проіснували так довго, а один із них, Opportunity все ще працює --- очищають сонячні батареї! Вперше їх зафіксували ще орбітальні "Вікінги". На поверхні їх вперше побачив Pathfinder (той що був із маленьким марсоходиком Sojourner). Mars Global Surveyor продовжив традицію фотографування їх з орбіти. І, нарешті, марсоходи  MER Spirit та MER Opportunity почали фіксувати їх "оптом". "Фенікс" зареєстрував парочку, Curiosity з тим теж не дуже везе, а окатий MRO приєднався до "марсохідного" потоку фіксацій. Стаття містить цікаву статистику --- скільки, яких, якого розміру пилових дияволів було зафіксовано кожною із місій, а також "інопланетно-інопланетні" фото.
    Зацініть розмір! Взято тут.
  • Марсіанські полігони: "Боливия - лучшее место для марсианского полигона?". Огляд трьох основних полігонів, де відпрацьовуються поверхневі операції космонавтів на поверхні Марсу. Переказувати не буду, але кому космонавтика не байдужа -- читати обов'язково.
    Перший марсіанський полігон. Арктика, острів Девон. Взято тут.
  • "Свежие раны. Часть 5" --- нові кратери на Марсі та "Свежие раны. Часть 5" (та, автор так назвав дві різні статті :-) --- сліди ударів в системі Юпітера, комети, які "громовержець" таки "притягнув" до себе. Трішки згадано про роль любителів у виявленні таких падінь --- професійної апаратури явно не вистачає для щільного моніторингу Юпітера.
    Місця падіння фрагментів комети Шумейкера-Леві, інфрачервона камера гавайського 2.2 м телескопу. Фільтр 2.3 мікрони. 06:13 1994 July 20  UT.
    Взято тут.
  • Інопланетні підземні печери --- раз: "Внеземные пещеры". Печери --- місця взагалі цікаві. І тим, як формуються (вулканічні трубки, вимивання водою, тощо) і тим, що для Марсу це одні з найперспективніших місць для пошуку життя. Переказувати статтю не стану -- її треба цілу читати. Обов'язково гляньте!
    Дно кратеру обвалилося. Включаємо фантазію? Діаметр кратера -- 195 м, провалу ~ 40 м. До дна -- 50-75 метрів, глибина росте від центру до країв.
    (c) G.E. Cushing "Candidate cave entrances on Mars. Journal of Cave and Karst Studies", v. 74, no. 1, p. 33–47.
  • Новини конспіро-олухогії від Зелоеного Кота: "Рукотворный крест на Марсе" -- про слід розумного життя на Марсі, створений інопланетянами, наймогутнішою расою Сонячної системи, жителями планети Земля (вільно цитуючи автора) та в/о ангела з крилами, колишнього ангела теплового захисту -- теплового щита: ""Комсомолка" в конец деградировала...".
  • Просто гарне фото обвалу від Mars Express: "Провал в ущелье Хебес на Марсе"
    "Провал в ущелье Хебес на Марсе" (c) ESA/DLR/FU Berlin (G. Neukum)

1 коментар:

  1. Вітаю! Намагаюсь зараз популяризувати блоги українських науковців, відтак маю до Вас кілька запитань. Не знайшов Вашого e-mail, тому будь ласка - напишіть на мою адресу pan.bibliotekar@gmail.com

    ВідповістиВидалити