суботу, 6 серпня 2011 р.

На орбіті Вести

Прибули! Помилок в Азімова трохи є, але немає на те ради :-) Та й цінимо ми його не тільки за точність вгадування параметрів небесних тіл.

Що ж побачили, прибувши? Для початку -- типове безатмосферне тіло. Кратери, ущелини, реголіт. Не всі світи такі захоплюючі та різноманітні, як наша Земля. Але свій шарм у Вести є.


Анімація, зібрана з реальних картинок з використанням різноманітних інтерполяцій.

Авторство та подяка: NASA / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / IDA. Smoothed by Tayfun Öner.

Інтерпретувати побачене поки рано (а мені бракне знань навіть толком зрозуміти інтерпретацію). Тому просто наведу кілька фотографій з першого етапу орбітальної місії. Фото клікабельні.
Доволі цікаві напівпрофесійні думки можна прочитати в статті Емілі з The Planetary Society та коментарях до неї. (Стаття англійською, перекладати точно лінь, однак якщо буде потреба, прочитати допоможу :)

Кратери, кратери... Виникає враження що поверхня "насичена" ними і нові кратери руйнують старі. Також привертають увагу несподівані варіації кольору/альбедо на деяких кратерах (виглядають як чорні ляпки "поверх" них).
Фото отримане 24 липня з віддалі 5200км.

Авторство та подяка: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA


Крупним планом виглядатиме це якось так.
Фото від 1 серпня 2011. 

Авторство та подяка: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA



В інфрачервоному. Кольори синтетичні. В таких довжинах хвиль поверхня не така одноманітна :-) По цих варіаціях кольору (в тому числі) науковці і намагатимуться розшифрувати склад поверхні та її геологічну історію.

Авторство та подяка: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA


Не забуваємо і про "Сніговика". (24 липня 2011, 5200км)

Авторство та подяка: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA



На завершення -- модель роботи "Dawn" на орбіті.  Поверхня на цьому відео на жаль придумана. Зелений трикутник -- область, охоплена спектрометром, майже блакитна піраміда, що періодично з'являється, зображає процес фотографування головною камерою. 

Авторство та подяка: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

Попередні нотатки:
  1. Що ми знали про Весту раніше, до "Dawn",
  2. Опис апарату,
  3. Як Веста вимальовувалася в процесі наближення.
Бажаю наземній команді, науковцям  та космічному апарату успішної роботи а ми з нетерпінням чекаємо продовження :-)
 
P.S. Трішки про сумне: комент ось тут: "а не сдвинете ли вы траекторию астероида так, чтобы он упал прямо на Москву или другой город?". Не будемо про "Вони тупі", на жаль людей, настільки безграмотних багато в будь-якій країні. І це дуже сумно.

Немає коментарів:

Дописати коментар