суботу, 26 січня 2013 р.

Guest post - геоморфологічна казочка

Ще одна казочка, від іншої дівчини, на цей раз -- студентки. Відповідно, рівень та складність викладу -- вищі, казочка -- далеко не для всіх. Але повчальна!

 
 Сподіваюся, всі відвідувачі зможуть відрізнити, де автор, а де меандри? ;-)
(с) "Uvac Meanders"

В далекому царстві жив і не тужив народ річок, і жили вони добре, спокійно, нічого не робили, так як багато років тому, важко працюючи не покладаючи рук, прикладаючи всіх зусиль, вони створили царство Профілю Рівноваги. Але раптом, одним «прекрасним» днем вони відчули, що знизився рівень світового океану. Причиною того, як згодом з’ясувалось, був правитель льодовиків, який хотів збільшити свої володіння за рахунок вод світового океану. А разом з ним був його одвічий друг Базис Ерозії. Володіння правителя знаходились в горах, а він хотів світового володарювання і прагнув створити покривний льодовик.  

(с) Взято тут: "Влияние на геологию поверхностных вод"
І от до річок прибув Базис ерозії, а разом з ним прибули три його доньки: старша - Ерозія з її чоловіком Гравітацієм та її двома доньками -- Бічною і Донною Ерозією, середульша -- Сила Коріоліса і наймолодша - Відцентрова Сила. Доньки контролювали всю роботу, і не давали навіть перепочити бідним річкам. Вони змушували еродувати і акумулювати матеріал який річки довгий час просто транспортували в розчинному чи в зваженому стані. Вони відкладали матеріал, який переносили, в вигляді алювію, він був різного типу: інстративний, субстративний, констративний, перстративний. Але відкладали вони його не як хотіли, а як наказала середульша сестра. Вона сказала щоб річки розмивали лише правий берег а на лівому акумулювали відклади. А наймолодша сестра хотіла, щоб річки нагромаджували алювій на правому березі. І через що вийшло так, що річки почали меандрувати, розмивати та перевідкладати алювій. Деколи, народ річок проривав шийки меандрів, щоб не робити круг, а іти навпростець.

Ерозія в свою ж чергу наказала річкам розмивати дно і поглиблювати русло за допомогою коразії і утворювати заплави і тераси. Одні річки створювали акумулятивні тераси, інші цокольні тераси, а іноді і ерозійно-акумулятивні. На допомогу водним потоками прийшов турбулентний потік, який допомагав з їхньою нелегкою роботою, допомагаючи піднімати матеріал з дна.
Будова річної долини. (с) Взято тут: "Флювиальные формы рельефа. Бичев М.А."
Тоді до забави вирішили приєднатись дочки Ерозії і поділили між собою річки. Бічна Ерозія була добрішою і дозволила річкам зменшити швидкість і еродувати суто по боках, а Донна була більш злою і вимагали щоб річки все більше і більше працювали, збільшували швидкість роботи і виконували глибину ерозію. В наслідок того, що народ річок розмивав і акумулював матеріал почали утворюватись плеса і перекати. Іноді річки втомлювались і не могли переносити таку велику кількість матеріалу, і залишали матеріал на стрижні річки. Через що почали утворюватись острови посередині річки, і тому русло перетворювалось з прямолінійного чи мандруючого в розтічне і анастомізуюче.

Алювіальна долина Нілу біля Луксора. (c) Bionet
  Матінка природа побачила знущання над народом річок і вирішила припинити цей хаос. Покликала  своїх побратимів Вогонь і Вітер щоб вони допомогли розправитись із злим правителем льоду, поневільником чесного народу.  В Вогню вона попросила, щоб той запалав як можна ясніше, і вище, а в Вітру, щоб він переніс тепло вогню на царство правителя льоду і щоб той розтанув. Правитель відчув теплий порив вітру і захвилювався. Він все збільшував і збільшував свої володіння аж раптом води зовсім не залишилось, річки пересохли, озера обміліли, залишились лише сліди їх існування і відклади, які вони нагромадили і території які піддавались їх впливу, стариці, тераси, заплави. З води залишились тільки артезіанські басейни, але до них він добратись не міг. І з часом тепло Вогню заполонило всю планету  і льодовик почав танути. Він своїми флювіо-гляціальними потоками заповнив світовий океан, повернулись річки, озера. Але річки були сильніші, могутніші і змогли винести весь відкладений матеріал, і повернути собі профіль рівноваги.

А від правителя і його льодовика залишився тільки великий об’єм морени, утворились конуси виносу, зандрові рівнини, ози, ками, і інші флювіо-гляціальні типи рельєфу, які з часом вивітрились, зденудувались і покрились рослинністю. А від царства правителя льодовиків не залишилось ні сліду.

Немає коментарів:

Дописати коментар