середу, 18 грудня 2013 р.

Нова інформація про прилади Chang'e-3

В моєму оригінальному пості про Chang'e-3 мало інформації про апаратуру --- китайці ті ще конспіратори. З того часу з'явилися деякі подробиці. Через недостачу сил та часу, вирішив винести їх в окремий пост, в старому давши лише посилання.

Інформацію взято на форумі nasaspaceflight: "LIVE: Chang'e-3 lunar probe and rover, CZ-3B - Xichang - December 1, 2013" та "LIVE: Chang'e-3 lunar probe and rover Lunar Landing December 14, 2013", з дрібними уточненнями, побаченими там і сям.

Спускний апарат

Встановлено наступні прилади (вказано, раз вже була така інформація, відповідальні за них установи):
  • MastCam: Institute of Optics and Electronics (IOE), Chinese Academy of Sciences (CAS)
  • Descent Camera: Beijing Institute of Space Machinery and Electricity (BISME), China Academy of Space Technology (CAST)
  • Lunar-based Ultraviolet Telescope (LUT): National Astronomy Observatory of China (NAOC), CAS
  • Extreme Ultraviolet Imager (EUV): Changchun Institute of Optics, Fine Mechanics and Physics (CIOMP), CAS
MastCam. Призначення --- фотографування області посадки, спостереження за місяцеходом. Зображення кольорові. Може знімати як фото так і відео. Вміє автоматично наводити фокус. Вміє стискати зображення.

Descent Camera. Призначення --- геологічна розвідка району посадки (2-4км), вибір безпечного місця посадки. Хваляться китайці, що легка, економна, живуча і взагалі класна. 10 кадрів в секунду. 1024х1024 --- мегапіксель. Автофокус. За її допомогою, апарат міг під час спуску побудувати до трьох 3D моделей поверхні. Вистачило одного разу.

Про LUT i EUV нічого нового поки знаю, їх опис був достатньо детальним, так що див. сюди.

Трапилися на форумі, також, наступна діаграма:
 

Місяцехід


Встановлено наступні прилади: 
  • PanCam: Xian Institute of Optics and Precision Mechanics (OPT), CAS
  • Ground Penetration Radar (GPM): Institute of Electronics, CAS
  • VIS/NIR Imaging Spectrometer (VNIS): Shanghai Institute of Technical Physics (SITP), CAS
  • Alpha Particle X-Ray Spectrometer (APXS): Institute of High Energy Physics (IHEP), CAS
PanCam. Призначена для дослідження геології регіону, вибору маршруту місяцеходу та фотографування спускного апарату. Розташована на спеціальній щоглі. 3D --- вміє будувати тривимірні зображення. Фокусна віддаль між 3 метри і нескінченістю. Фокусування як автоматичне, так і ручне. Тут згадується, що камера "чітко бачить метрів на 30".

Крім того, в тій же статті, "Process of photo-taking between the rover and the lander", підтверджено, що є пара навігаційних камер на тій же щоглі, що й PanCam, та пара камер для уникнення перешкод спереду корпуса.

По іншим приладам нової інформації поки не маю.

Трапилися на форумі, також, наступна діаграма:



Інше

На тому ж форумі трапилася деяка інформація про систему телеметрії (1, 2): Використано UHF-діапазон. Чотири режими швидкодії. Окремі канали для інженерної та наукової інформації.

Див. також тут --- про навігаційні системи.

Щоб пост не залишався зовсім сухим, нове любительське відео  про посадку:


Натрапив на нього в "Chang'e 3 update: 6 instruments active, new fan-produced landing video", оригінально воно розташоване тут.

Немає коментарів:

Дописати коментар