вівторок, 1 липня 2014 р.

Curiosity -- короткий огляд 6

Взято "тут".
Коли ми залишили марсохід, він, у свою чергу, покинув 630-го сола Kimberley та рвонув далі, до "воріт" для сходження на гору Шарпа. Протягом наступних 14 солів він проїжджав  від 30 до 104 метрів за марсіанський день, подолавши за той час більше півкілометра. (Всього проїхали порядку 7 км.) Після цього до поточної цілі -- Murray Buttes, "точки входу" в область, для дослідження якої марсохід туди прилетів залишається ще близько півтора кілометри. Ще з півроку...



Не зважаючи на цей поспіх, наукові дослідження теж проводяться. Марсохід, як мінімум --- коли немає можливості планувати якісь складні операції, робить дуже багато фотографій, до, під час та після поїздки, і безпосереднього оточення, так і панорамні. Регулярно використовує лазер ChemCam для хімічного аналізу найближчих "зразків", DAN для перевірки наявності (гідратованої) води в породах під ним, здійснює метеорологічні виміри.

Шлях Curiosity із ключовими точками маршруту, по сол 644. Світло-жовта лінія -- вже подоланий маршрут, темно-жовта -- запланований (станом на кінець червня вже змінено).  Murrey Buttes ("Горби Мюррея"?) -- своєрідні ворота в ту ділянку, яку марсохід має досліджувати. Посадити його довелося далеко -- там де посадка була безпечнішою.
Цікаве походження фонового зображення. Воно зроблене із кадрів  камери CTX на Mars Reconnaissance Orbiter (роздільна здатність до 6 метрів на піксель), а розфарбоване за даними з камери HRSC (High Resolution Stereo Camera) Mars Express.
(c) NASA / JPL / MSSS / Emily Lakdawalla, мозаїка CTX -- Tanya Harrison.
Звичайно, в процесі він не припиняв фотографувати. Зокрема, Емілі звернула увагу на цікаву фото, на якій видно своєрідну "луску дракона":
Сол 631. "Луска дракона" (c) NASA / JPL / MSSS / mosaic by Emily Lakdawalla
Саме по собі це каміння виглядає дуже цікавим -- тонесенькі шари, які, на вигляд, відносно легко відшаровуються, і проявляють тенденцію розтріскуватися, даючи оту "луску".

Зауважив пару метеоритів:
Сол 637, метеорит Littleton. (c) NASA / JPL / MSSS

Сол 640, метеорит Lebanon.
(c) NASA / JPL / MSSS / Thomas Appéré
Пофотографував їх, "постріляв" лазером ChemCam, але відволікатися не став -- поїхав далі. Детальніше про цей епізод див. у блозі "Зеленого Кота": " Марсоход Curiosity нашел два больших метеорита и загадочные многоугольники " і "Метеориты не привлекли внимание марсохода".

647-го призупинилися, щоб зробити панораму (MastCam), 649-го виконали маневр "touch-and-go" --- перш ніж вирушити, розгорнули руку, щоб сфотографувати мікроскопом MAHLI зразок безпосередньо перед станцією. 

650-го (4 червня 2014) марсохід спостерігав проходження Меркурія по диску Сонця:
Проходження Меркурія по диску Сонця. Сол 650, MastCam.
(c) NASA/JPL-Caltech/MSSS/Texas A&M
Такий транзит планети по диску вперше спостерігається не з Землі а з іншої планети (підозрюю, камери інших спускних апаратів просто не були пристосовані дивитися на Сонце). Його цінність не тільки естетична --- розташування "хорди", яку пробігає Меркурій, дозволяє уточнити орбіти обох планет. Наступного разу такий прохід буде видно з Марсу в квітні 2015 го. (З Землі -- в травні 2016).

Сол 651 їхали, паралельно використовуючи MARDI, "спускну" камеру, яка дивиться вниз, випробовуючи, чи не можна і її до якоїсь науки запрягти -- наприклад, альбедо поверхні міряти. 
Відео з камери MAHLI. Лише 6 кадрів поки. Пам'ятаємо, що швидкість марсохода -- лічені сантиметри в секунду.
(c) NASA/JPL/MSSS/Glen Nagle
Соли 652-654 трішки позаймалися науковими дослідженнями, далі знову вирушили -- 655-го та 656-го подолавши 85 і 50 метрів, відповідно. 657-го проїхали 121 метр, 661-го -- 139 м. Рекорд, для порівняння, був 385-го, і складає 153м. Насправді, віддаль сильно залежить від місцевості, по якій марсохід рухається...

Карта маршруту за соли 417-661, в 3D.
(c) NASA / JPL / UA / Emily Lakdawalla
668-го, 23 червня 2014-го день (сол) видатний --- кінець номінальної місії MSL Curiosity. А він поки навіть до цілі не доїхав. Ну нічого, MER Spirit та Opportunity "мали" номінальну місію в 90 днів, а Opportunity вже більше десяти років працює.

Додатково

  • Стаття, де розповідається, як орбітальні дані співставляють із тим, що вимірює інший марсохід, Opportunity: "How CRISM picks the pixels that guide Opportunity's travels". Детальна а доступна стаття як вся та геологічно-спектрографічно-мінералогічна машинерія працює на практиці, які трапляються труднощі та як їх переборюють.
  • Шикарний фоторепортаж: "Tracks in the Wilderness". Фото слідів земних самоходних механізмі на поверхні Марса. Обов'язково загляньте!


Література:


Звіти Ken Herkenhoff 

  • Нотатки по-сольно можна почитати тут: "Ken Herkenhoff -- Astrogeology News". Немає особливого сенсу їх тут перераховувати. Однак найбільш оперативна інформація саме там! "Агрегуванням" їх  надалі зайнялася Емілі:

Аналогічні звіти від Emily Lakdawalla

"Открытый космос Зеленого кота"

Немає коментарів:

Дописати коментар