четвер, 5 березня 2015 р.

Індієць MOM - 2015 - 1

Подивимося, чим там індійська марсіанська місія займається. Залишили ми її на початку жовтня 2014, коли було опубліковано перші фото.

7 жовтня станція виконала маневр, який дозволив їй заховатися за  Марсом під час зустрічі із кометою Siding Spring, використавши 1.9 кг палива (із ~40 кг запасу).

Поміж те все продовжували фотографувати.
Ліворуч -- вулкан Олімп, найбільший в сонячній системі. Праворуч -- долина Марінера. По центру -- Tharsis Montes, три великих щитових вулкани, Ascraeus Mons, Pavonis Mons і Arsia Mons.
4 жовтня 2014 р, висота 76680 км, MOM. Видно, що калібрування камери явно уточнюється -- якість зображення росте. Клікабельно!
(c) ISRO

Зокрема, сфотографовано проходження Фобоса та його тіні по диску Марса (ота чорна крапочка праворуч):

Проходження Фобоса диском Марса (чорна крапочка праворуч зверху). Віддаль -- 66 275 км, жовтень 2014, MOM
(c) ISRO
Фото Фобоса від інших станцій див. тут: "Phobos over Mars".

Вдалося йому сфотографувати і комету, яка ото біля Марса пролітала (про неї окремо напишу):
Комета Siding Spring з MOM. Так, просто плямка, але подивіться на неї з точки зору індійців -- перша міжпланетна станція, і зразу така халява -- комета сама прилетіла. :-)
Фото зроблено 19 жовтня 2014, між 17:44 і 18:25 UTC, віддаль від 180 000 до 130 000 км, останнє фото -- за хвилини до моменту найбільшого наближення (18:27).
(c) ISRO


Martian Exospheric Neutral Composition Analyzer (MENCA) та  Methane Sensor for Mars (MAM) також, напевне, проводили виміри, але результати поки не опубліковано.

Станція все ще працює нормально, хоча особливих даних публічно не представлено. Дещо є в двох тезах конференції, "46th Lunar and Planetary Science Conference (2015)": "MARS   COLOR  CAMERA   ONBOARD   MARS   ORBITER  MISSION:   INITIAL   OBSERVATIONS   &RESULTS" та "MARS ORBITER MISSION: SCIENCE DATA PRODUCTS AND ARCHIVE PIPELINE".

Друга із них більше технічна, хоча а) містить кілька нових фото, б) обіцяє, що рано чи пізно всі фото у повній якості будуть зроблені загальнодоступними. Перша повідомляє, що на момент публікації зроблено ~250 фотографій, розповідає про спостереження за погодою та пиловими демонами із їх використанням.

В другій Емілі з The Planetary Society звернула увагу на фотографії Фобоса та Деймоса:
Фобос над Марсом. 14 жовтня 2014 р, 11:25:35 UT. 500 метрів на піксель, MOM.
(c) ISRO
Зворотня сторона Деймоса. Насправді, не часте видовище, не зважаючи на армаду станцій -- більшість із них працюють нижче його орбіти.А в MOM орбіта витягнута.
14 жовтень  2014, 13:06 UT, інтервал між фото ~4 секунди, роздільна здатність -- 300 метрів на піксель, MOM.
(c) ISRO
Детальніше про них див. "Mars Orbiter Mission images Mars' moons, including the far side of Deimos" та оригінальні тези. 

3 березня 2015, на офіційному аккаунті в фейсбуці,  було опубліковано перші дані із сенсора метану, MSM. Поки що лише референтні -- карту відбивання світла поверхнею в тій смузі інфрачервоного світла, де метан прозорий. Порівнюючи її із аналогічними картами в інших ділянках спектру, метан і шукатимуть.
Марс у референтному каналі Methane Sensor for Mars (MSM), 1.65 мікрон.
Дані отримано до 15 грудня 2014 р.
(c) SAC / ISRO
Також опубліковано кілька нових фото:
Фобос над Марсом. Ймовірно, зроблено Likely taken on 14 жовтня 2014, десь біля 11:25 UT.
(c) SAC / ISRO
Долина Марінера.
(с) ISRO

Але фотографії тут не найцікавіше... Марс досліджують і багато потужніші камери. (Хоча за Індію особисто я радію. :-) Ось що там сенсор метану наміряв, чекаємо із нетерпінням!

Посилання



Немає коментарів:

Дописати коментар