неділю, 12 липня 2015 р.

Ще один таємничий світ -- Плутон

Кращі, на момент публікації, фото. Подробиці - нижче.
(c) NASA / JHUAPL / SwRI
Є, все таки, щось магічне у тому, як нова земля вперше проявляється на горизонті. Вчетверте пишу про це в цьому блозі. Раніше була Веста, Церера, комета Чурюмова-Герасименко. А тепер -- Плутон. Як відомо, повз нього, через лічені десятки годин, 14 липня 2015 р, пролетить АМС New Horizons, вперше показавши його нам зблизька. Але вже зараз вона достатньо близько, щоб кожного дня постачати все більш якісні фото. І поки -- все більш загадкові.


Перші зображення Плутона "Нові горизонти" отримала ще в 2006 -- 21-24 серпня! (Так, летить станція давно, запущена 19 січня 2006). Однак, зроблене воно було під час тестування головної камери, LORRI, для перевірки її можливостей. Зрозуміло, що планета була там лише крапкою.

Перше фото Плутона з New Horizons, 21 та 24 вересня 2006, віддаль 4.2 млрд км, або 28.07 а.о., LORRI. Кольори відображають інтенсивність, білий -- найвища, відтінки червоного -- проміжні значення, чорний -- мінімальна. Кожен із двох кадрів отримано накладанням трьох послідовних фото із витримкою 1 секунда. Плутон було виявлено на кожному із шести фото.
(c) NASA

Після тривалого перельоту, літом 2013, в рамках чергового тестування апаратури, вперше вдалося розділити Плутон і Харон:
Плутон і Харон. Камера LORRI. Фото отримано приблизно 2 липня 2013 р.
(c) NASA / JHUAPL / SwRI
Літом 2014 Плутон почали фотографувати регулярно, для оптичної навігації -- уточнення взаємного розташування станції та Плутона, їх траєкторії, необхідних корекцій курсу. Так як планета залишалася крапочкою --- займала лише трохи більше пікселя, на них особливо не зупинятимося.
Плутон та Харон. Оптична навігація, 12 кадрів за 19-24 липня 2014 р, віддаль від 429 до 422 млн км, LORRI.
Увага! Диски планети та супутника все ще не видно! Видимий розмір -- артефакт камери!
(c) NASA / JHUAPL / SwRI

Збільшена частина анімації вище. Плутон, фактично, займає трішки більше одного пікселя, "видимий" диск -- артефакт камери!
(c) NASA / JHUAPL / SwRI
В січні 2015 наступила "Фаза наближення" (Approach phase). Зображення почали ставати крупнішими. :-)

В лютому 2015 вдалося роздивитися більші із малих супутників:

Нікта та Гідра -- супутники Плутона. Зображення отримано LORRI, з 27 січня по 8 лютого 2015 р, на віддалях 201 - 186 млн км. Кожен кадр зібрано із п'яти фотографій, виконаних, у свою чергу, в режимі, де роздільною здатністю жертвується заради чутливості. Анімація праворуч --- зображення оброблено, щоб пригасити світло від Плутона та надміру яскравих зірок. Через бажання "витягнути" максимальну чутливість, на фото безліч артефактів.
(c) NASA / JHUAPL / SwRI
Перше кольорове фото:
Перше кольорове фото Плутона та Харона. 9 квітня 2015 р, 115 млн км, LORRI.
УВАГА! Харон все ще один піксель, Плутон лише трішки більше, ніж один піксель. Жодних деталей ще не видно!
(c) NASA / JHUAPL / SwRI
На тему кольорів див. також "What Color Does the Internet Think Pluto Is?" -- кумедна стаття :-).

В квітні 2015 нарешті Плутон перестав бути на фото пікселем (+артефакти камери):
Плутон і Харон,  13 фото між 12 і 18 квітня 2015. 110 млн км, LORRI. Плутон круглий -- візуальна несиметричність викликана темними плямами на поверхні. Звичайно, фото жорстоко оброблені, щоб "витягнути" деталі.
(c) NASA / JHUAPL / SwRI

Також, в квітні 2015 команда АМС почала віддавати "сирі" зображення майже зразу, автоматично! Див. http://pluto.jhuapl.edu/soc/Pluto-Encounter/index.php.

В кінці квітня вдалося роздивитися і менші малі супутники, Цербер і Стікс:
Система Плутона, включаючи такий дріб'язок, як Цербер і Стікс. Фото отримані між 25 квітня та 1 травня 2015, віддаль 90 млн км, LORRI. Кожне зображення створено із 5 фото із витримкою 10 секунд. Так отримно те, що ліворуч. Далі воно оброблялося, щоб зменшити засвітку від Плутона та зірок. Праворуч -- поверх зображення накладено орбіти супутників.
(c) NASA / JHUAPL / SwRI
Початок травня:
Плутон, 8, 10, 12 травня 2015 р, 80, 77, 75 млн км, відповідно, LORRI.
Плутон нарешті займає аж 6 (!) пікселів. І все ще круглий --- візуальна асиметрія викликана темними плямами і підсилена обробкою, яка була застосована для покращення зображення.
(с) NASA / JHUAPL / SwRI
Як вдало пожартувала Емілі з The Planetary Society (див. "An enigmatic line across Pluto: Plutonian canali!?"), дослідження Плутона мало свої "плутонські" канали -- по аналогії із марсіанськими. Тільки "прожили" вони лише лічені тижні:
Плутон і Харон. Фото 6 червня 2015, 46 млн км, LORRI. Зверху на Плутоні видно "канал" -- безперечно, ілюзію, яка складається із якихось, поки загадкових, темних областей.
(c) NASA / JHUAPL / SwRI / Björn Jónsson
Ось таке бачила станція в першій половині червня 2015:
Плутон і Харон, 15 кадрів, отриманих між 1 і 15 червня 2015, віддаль між 50 і 35 млн км.
(c) NASA / JHUAPL / SwRI / Emily Lakdawalla
Зауважте -- чисто візуально система таки заслуговує назви "подвійна планета" (порівняйте із парою Земля-Місяць, які є наступними кандадатами на це звання).

Під кінець червня Харон теж перестав бути просто плямкою:
Плутон і Харон, 22 червня 2015, 26.8 млн км, LORRI.
(c) NASA / JHUAPL / SwRI / Björn Jónsson
Більше того, і Плутон перестав бути одним пікселем для іншого інструменту на борту, Ralph Multicolor Visible Imaging Camera, MVIC, (її роздільна здатність приблизно в 5 раз менша, ніж в LORRI). Користуючись його даними можна розфарбувати зображення типу того, що вище:

Плутон і Харон, зображення від 21 червня 2015, LORRI, розфарбоване згідно даних від MVIC.
(c) NASA / JHUAPL / SwRI / Ian Regan
Все ближче і ближче, друга половина червня, Плутон:
Плутон, 22 червня - 1 липня 2015 р, трішки більше, ніж одна його доба. Віддаль між 26.8 та 15.9 млн км, LORRI.
(c) NASA / JHUAPL / SwRI / Björn Jónsson
Харон:
Харон, 22 червня - 1 липня 2015 р. Віддаль між 26.8 та 15.9 млн км, LORRI.
(c) NASA / JHUAPL / SwRI / Björn Jónsson
Також, в кольорі:
Плутон і Харон, 25 червня та 27 червня 2015 р, зображення LORRI, розфарбоване з допомогою даних від MVIC.
(c) NASA / JHUAPL / SwRI
Вся система Плутона (нових супутників чи кілець поки так і не було виявлено):

Плутон і компанія. Фото зроблені 1 липня 2015 р,  16:28, 16:38, 17:52, 18:04 UTC, з віддалі 9.4 млн км, LORRI.
(с) NASA / JHUAPL / SwRI

За 10 днів до найбільшого наближення, АМС перейшла в безпечний режим. Космічні апарати поступають так, коли стикаються із якоюсь серйозною проблемою, і вимагають втручання наземної команди. Так як команда може поступити нескоро -- світло в один кінець летить багато годин, (4.5 годин в одну сторону в околицях Плутона), то станція переводиться у спеціальний режим роботи, стан, що мінімізує шанси пошкоджень. Як виявилося, перехід у безпечний режим відбувся це через завелике навантаження на процесор -- в рамках підготовки до прольоту, старіші дані архівувалися, частина їх передавалася на Землю, паралельно завантажувалися останні команди для прольоту. І потужності не вистачило. Станція переключилася на запасний комп'ютер, та перейшла в безпечний режим. Тому частина спостережень, 4-го і всі 5-6 червня виконати не вдалося, але вже 7 червня було відновлено нормальну роботу. Кажуть, під час прольоту така подія відбутися не може. (Режим роботи інший, та й, в момент прольоту критерії переходу в безпечний режим пом'якшують -- щоб не панікував чого будь --- довіряють станції самій коректувати помилки, по можливості --- не перериваючи отримання даних.)

Останні фото до аварії: 

Плутон, 1 і 3 липня 2015 р, 14.9-12.5 млн км, LORRI.
Світла пляма, праворуч на лівому зображенні -- приблизно той регіон, на який станція дивитиметься 14-го червня, під час прольоту. На всіх трьох фото виразно видно темну еваторіальну полосу, яка на правому фото розбивається на окремі плями.
(c) NASA / JHUAPL / SwRI
Краще уявити загальний вигляд допоможе ця анімація:
Плутон, анімація згідно даних станом на 6 липня 2015 р.
(c) NASA / JHUAPL / SwRI


На початку липня Плутон з'явився на Google Earth!

"Серце" на Плутоні:
Серце на Плутоні (праворуч внизу, на малому зображенні буде видно краще, якщо що :-). Фото 8 липня 2014, LORRI, кольори з MVIC.
(c) NASA / JHUAPL / SwRI
Парочка:
Плутон і Харон, 8 липня 2014 р, віддаль 3.7 млн км (десь 40 км на піксель), LORRI/MVIC.
(c) NASA / JHUAPL / SwRI

9 липня 2015 р --  нарешті, видно якусь "геологію":
Плутон. Все ближче і ближче -- важко втриматися від спроб нарешті інтерпретувати побачене. Фото 9 липня 2015 р, 5.4 млн км, LORRI.
(c) NASA
Для порівняння із картами з попереднього поста -- нова карта, за даними з 27 червня по 3 липня 2015:

Остання карта Плутона, опублікована станом на 11 липня 2015 р, за даними з 27 червня по 3 липня 2015 р. Центр карти -- точка, що буде найближчою під час прольоту, 14 липня 2015 р.
(с) NASA / JHUAPL / SwRI
Останнє, на момент написання, фото. 11 липня 2015 р, 4 млн км, LORRI.
На жаль, це найкраще фото сторони, поверненої до Харона, яке у нас буде -- до моменту прольоту тут наступить ніч.
А все ще нічого не зрозуміло -- що це ми бачимо...
(c) NASA / JHUAPL / SwRI

Чекаємо. Після 9.5 років -- ще трішки.

Взагалі, для мене Плутон з дитинства асоціюється із базою з книжки Хайнлайна "Имею скафандр - готов путешествовать". Було б добре знайти таку от прямо зараз. :-) Але немає халяви.

В рамках підготовки до спостереження за прольотом, зацитую Емілі: "What to expect when you're expecting a flyby: Planning your July around New Horizons' Pluto Pictures (version 2)", основні джерела оперативної інформації про проліт:

Посилання


The Planetary Society:


NASA:
  •  "NASA Missions Have Their Eyes Peeled on Pluto" -- поміж то все, за Плутоном багато хто спостерігає: Cassini (!) -- все ж, він друга найближча до Плутона станція, Spitzer Space Telescope, KeplerSOFIA airborne observatory, про "Hubble Space Telescope" не впевнений, чи виділять час зараз, але попередні роки він багато за Плутоном спостерігав.

Блог Занептунье:
Інші:


Немає коментарів:

Дописати коментар