середу, 25 травня 2011 р.

Засоби зневадження в bochs

Вирішив окремо винести частину нульового уроку захищеного режиму, присвячену засобам зневадження (відлагодження) bochs - так-званому internal debugger.

Нагадаю, bochs -- емулятор x86-сумісних процесорів та деякої типової апаратури "IBM-PC-сумісних" машин. Підтримує процесори від 386 і далі. Реалізовано підтримку x86-64, MMX, SSE аж до SSE4.2, AES, тощо. Детальніше див. документацію та приклад конфігурування bochsrc-sample.txt. З апаратури підтримуються доволі просунутий BIOS, VGA адаптер та VESA режими аж до 2560x1600x32bpp, гнучкі та жорсткі диски, CD-ROM, клавіатуру-мишку-звукову-мережеву-карти, паралельні та послідовні порти, частково USB, тощо. Частина пристроїв виключно віртуальна, в ролі інших можна використовувати фізичні пристрої host-машини.

Не всі пристрої присутні на кожній з host-архітектур, на яких bochs працює.

Скачати цю всю радість можна тут: http://sourceforge.net/projects/bochs/files/bochs/2.4.6/. Представлено Win32, Win64, Linux 32/64 бінарні дистрибутиви та джерельні тексти.

Особисто я був вражений внутрішнім "дебагером", тому вирішив главу про нього винести в окремий пост.

Нічого такого, чого немає в документації, цей пост не містить, і може краще читати безпосередньо її. Також bochs підтримує взаємодію з GDB, ця можливість тут не розглядається.