четвер, 15 грудня 2011 р.

Новини з Вести, кінець 2011

Я достатньо байдужий до невеликих, безатмосферних, фактично мертвих тіл, таких як астероїди. (Хоча, звичайно, і вони не повністю мертві, але характерні часові масштаби -- сотні мільйонів років якось не надихають). Тому особливо ретельно за дослідженням Вести не слідкую. Однак, коротко розповісти, що ж ми довідалися про неї за півроку активних досліджень варто.

Почнемо із загальних фізичних параметрів. Для порівняння заглядатимемо в список того, що було відомо до "Dawn": http://indrekis2.blogspot.com/2011/06/blog-post.html.
  • Супутників не виявлено. Тобто, навряд чи вона має супутники з діаметром, більшим за 10 метрів.
  • Маса 2.591 × 1020 кг, так як похибка не уточнюється, то вважатимемо -- з точністю до останнього знаку. Раніше найбільш точним припущенням було (2.67 ± 0.02)×1020. Близько, в інтервал не потрапляє, але відрізняється менше ніж на 3%. Так що оцінкам астрономів іноді можна вірити :-) Не зважаючи на всі труднощі по вимірюванню далеких небесних тіл, результати надзвичайно точні.
  • Середній розмір 524 км, проти оцінки 530 раніше. Різниця -- порядку процента!
  • 3.440 г/см³ проти 3.42 г/см³. Півпроцентна різниця.
  • Як для небесного тіла, яке мільярди років "старіє" під впливом космічного випромінювання, Веста на диво кольорова. Хоча оком, на жаль, цього помітити не вдалося б... Вся надія на синтетичні кольори :-) Велика різниця в кольорі між південними та екваторіальними областями. 
  • Мала термальна інерція, як у пилюки (на відміну від каміння).
 (Взято із записок Емілі з EPSC-DPS, від 3 жовтня 2011, де було представлено попередні результати).