суботу, 18 червня 2011 р.

Перші результати Dawn з Вести. Остання фото -- 25 км на піксель!

Стаття про сам Dawn теж готова, але так як щойно з'явилися ще новини, вона трішки зачекає. А ми перейдемо до перших його результатів :-)

Веста

Скоро ми матимемо нагоду познайомити зблизька ще з одним крихітним світом, який самотньо подорожує десь між орбітами Марса та Юпітера. Хай це прозвучить надміру пафосно для все-пізнавшої та у-всьому-розчарованої нашої території (це я про територію від Варшави і  мінімум до Байкала), але кожен такий візит -- справжнє чудо. Нагода побачити вперше те, чого ніхто раніше не бачив. Тим більше із сучасною традицією НАСА викладати "сирі" фото майже зразу.  

Звичайно, навряд чи нові враження зможуть зрівнятися із першим поглядом під густу атмосферу Титану. Однак навіть Феба виявився несподіванкою, хоча до "приходу" перших кадрів здавалося - "Ну що я, космічних каменюк не бачив?". А комета Хартлі-2 -- взагалі суцільний сюрприз, (навіть якщо не знаєте англійської, див. фото тут, тут і тут).

Отож Веста. Одне з найбільших тіл поясу астероїдів. До неї повільно (іонні двигуни все ж :) наближається робот, посланець Землі, Dawn, "Світанок". Перш ніж струмочок нових даних переросте у бурхливу річку, підсумуємо що ми знаємо про Весту зараз, до того як його відвідали космічні апарати.