суботу, 4 червня 2016 р.

Розповіді про операційні системи від Таненбаума

Про книги варто писати зразу після прочитання -- потім багато що забувається, тьмяніє. Якщо хочеться спершу глибше осмислити -- тоді після пере-прочитання. Через зовнішні обставини я частково сумістив -- написав зразу, але редагував і публікую більше ніж через півроку після.

Отож, Ендрю Таненбаум, "Сучасні операційні системи" ("Modern Operating Systems"). 

В принципі, автор окремого представлення не потребує -- живий класик комп'ютерних наук. Згадаю лише, що крім авторства ряду класичних підручників (операційні системи, комп'ютерні мережі, тощо) та якісно нового способу викладати теорію ОС, для реалізації якого було написано POSIX-сумісну ОС MINIX, він має відношення і до виникнення ядра GNU/Linux (*) -- Лінус приступив до роботи якраз під впливом книги та самої MINIX, якою скористатися не міг із ліцензійних міркувань -- тоді такої халяви із безліччю хороших та доступних інструментів, як зараз, не було. Детальніше про нього див, наприклад, вікі: "Ендрю Стюарт Таненбаум".
(*) Правильна назва саме така. "Linux" стосується ядра, розробленого Лінусом Торвальдом, а решта інструментів, що "утворюють" повноцінну операційну систему, походять із проекту GNU.
На жаль, українського перекладу поки не існує, мова йтиме про російський переклад та оригінальне англійське видання.