середу, 15 жовтня 2014 р.

Додаток до огляду Curiosity -- 8

(c) NASA/JPL-Caltech
Так як попередній огляд знову вийшов непомірно довгим, речі, які не стосуються Curiosity безпосередньо, виношу в окремий пост.
  • Найважливіше марсіанське, як не дивно, із Марсом не пов'язане. 19 жовтня 2014 поруч із ним буде пролітати комета Siding Spring (C/2013 A1) з хмари Оорта. Після проходження перигелію період буде порядку мільйона років. Мінімальна розрахункова віддаль -- 131 000 км. Один час вірили, що вона може по Марсу навіть попасти, але обійшлося. Кілька наступних пунктів -- про цю ж комету.
  • Список оперативних джерел про зустріч Марса із  кометою та спостереження під час, можна знайти тут: "Video Introduction to Comet Siding Spring’s Near Miss at Mars" (відео там теж гляньте!). Зокрема, це:
    1. Само собою, блог The Planetary Society.
    2. Сайт координованого дослідження комет: "Coordinated Investigations of Comets (CIOC) ". Там, зокрема, є таймер, який відраховує час до зустрічі.
    3. Сторінка цієї комети на сайті НАСА, із купою всілякого графічного та відео-матеріалу: "http://mars.nasa.gov/comets/sidingspring/".
    4. Нарешті, найбільш оперативним, як завжди, буде твіттер:  @elakdawalla, @RandomSpaceFact  і @SungrazerComets.
  •  Супутники на орбіті Червоної планети активно готуються до її прильоту: "Mars orbiters plan for their October encounter with comet Siding Spring" -- і від потоку частинок із коми та хвоста сховатися (Comet Siding Spring: Risk Assessment), і, наскільки вдасться, якісь виміри провести --- зазвичай до комет довго і дорого летіти треба (Розетту згадуючи), а тут вона сама прилетіла. Тим більше -- унікальна, "Оортівська". Як готуються і що можуть очікувати побачити марсоходи з поверхні описано тут: "Comet Flyby Missions for Mars Rovers". Із цікавинок --- Spirit зміг побачити туманність Андромеди, M31, а Curiosity бачить її впевнено.
(c) Alex Parker