середу, 18 вересня 2013 р.

Книги по C++ -- загальні міркування

(с)  Chetan Gole
Останнім часом часто доводиться рекомендувати підручники по C++ людям, які тільки починають вивчення цієї, дуже мною любимої, але, все ж, складної, мови. 

Вирішив підсумувати свої міркування --- як вибирати та запропонувати список конкретних книг, щоб, замість повторювання --- просто скеровувати сюди. 

Зрозуміло, що в міркуваннях є доля суб'єктивності. Хоча, базуються вони на поглядах (і діагнозах) гуру С++ --- явно не сам придумав! Є дуже багато спрощень --- пост і так завеликим виходить.

Справа в тому, що проблема вибору книг для вивчення С++ складна. Чому? Тому що дуже багато зовсім-зовсім поганих --- відверто шкідливих; багато ніяких. І зовсім мало, у відносній частці, хороших.  C++ --- складна. Спільнота програмістів виробила правила, як ту складність використовувати на користь своїй роботі. Однак більшість авторів книг про це нічого не знають. Крім того, мові минуло 30 років, проягом яких вона активно розвивалася. Книги виходили та застарівали. Так ще й частина забули вийти з епохи 90-х. Відкриваєш книгу 2003-2005-2008 років: MS-DOS, десь на горизонті Windows, far i near вказівники... Бррр! Ще одна поширена хвороба --- забути, що крім Visual C++/Borland CBuilder/ще чогось, існують інші компілятори та середовища.