суботу, 23 лютого 2013 р.

MS/PC DOS 1.0


IBM PC з PC-DOS 1.1.
Той самий, модель 5150.
(c) www.vintage-computer.com
Натрапив я недавно ще на одну штуку зі свого дитинства. Вирішив написати про неї, в процесі стало зрозуміло, що контекст буде незрозумілим.  Довелося почати з історичної довідки.

Забігаючи наперед, мушу попередити: цей пост не претендує на повноту, він не є повноцінним історичним дослідженням -- матеріалу по темі багато, значна частина відповідних історичних персон ще жива, а то й активна, колупатися є в чому. Це просто розповідь про давні-давні часи. (Хоча я і намагався перевіряти наведені факти.) При чому, розповідь із безліччю виносок -- не так просто із тісної, щільної, павутини, висмикнути кілька ниток так, щоб без хвостиків. Взагалі, ті виноски теж варто читати. :-)

Історія


Отож. Йшов 1980 рік. Я ще тільки збирався народитися, а компанія IBM готувала свій черговий (на той момент - таємний!)  проект -- новий персональний комп'ютер. (Див. додаток 1!). В його ROM було прошито BASIC від Microsoft -- IBM, очевидно, вже мала певний досвід співпраці з цією фірмою. BASIC міг служити в ролі примітивної операційної системи, зокрема, вмів завантажувати програми з касет. Однак, цього було мало -- потрібна була справжня операційна система (ОС). Планувалося залучити CP/M-86, версію популярної тоді 8-бітної ОС, CP/M, для 16-бітного 8088/8086 процесора. Однак, розробник та власник CP/M, Gary Kildall, щось кумизився (1), а час підтискав, тому, після переговорів, Мікрософт взялася надати і ОС.